Правильно харчуватись, споживати корисні продукти та ігнорувати (або хоча б не зловживати) шкідливі – ця звичка формується дуже довго.
Велику роль у формуванні звичок відіграють емоції. Тому важливо, щоб усі моменти, пов’язані з формуванням нових навичок, були наповнені позитивом.
ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ?
Поради для вчителів:
- Перетворіть урок про здорове харчування на гру – нехай діти самі розділяться на групи і складуть свій обід, де кожен із них буде стравою. Попросіть розповісти їх, чому вони вибрали саме таку їжу, чим вона корисна. Ця гра дасть можливість побачити і проаналізувати, що діти вже знають про здорове харчування і що споживають вдома.
- Розповідь про корисні продукти можна подати у формі казки – так учні краще сприймуть і запам’ятають складну інформацію.
- Розповідайте про користь від продуктів, яку діти можуть отримати вже: наприклад, щоб краще думалось, можна поїсти горіхів.
Поради для батьків щодо здорового харчування вже розробило МОЗ України:
- Привчати дітей до різних смаків – не маскувати овочі у страві, давати пробувати їх по кілька разів і самим так харчуватись.
- Їсти всім разом без телевізора.
- Встановити регулярні прийоми їжі, чітко визначити час для сніданку, обіду і вечері.
- Не використовувати їжу як нагороду чи покарання.
- Слідкувати, щоб дитина пила достатньо води.
- Обмежити вживання висококалорійної їжі, жирної та з великою кількістю доданого цукру. Пропонуйте альтернативи: солодощі замініть фруктами, на десерт – смузі, компоти, несолодкі йогурти.
- Бути прикладом для своїх дітей. Насамперед харчові звички в дитини формуються з найближчого оточення, тому правила харчування в домі мають бути для всіх однаковими.
|