Главная | Регистрация | Вход | RSSПятница, 29.03.2024, 04:20

Е-щоденник
ЗНО
Нац.-патр.вих.
Меню сайту
Небезпечні знахідк
Досвід гімназії
Атестація гімназії
Главная » 2020 » Май » 28 » Міжнародний день миротворців ООН
20:22
Міжнародний день миротворців ООН

Щороку 29 травня весь світ відзначає Міжнародний день миротворців ООН. Цей день покликаний віддати належне самопожертві і самовідданій відданості миротворців, що несуть службу по всьому світу. Він знаменує собою те, що було зроблено ООН у різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін. День миротворців відзначають учасники 18 діючих миротворчих операцій ООН і колишні миротворці, які вже зробили свій внесок в стабілізацію ситуації на планеті.

Перша миротворча місія ООН була здійснена в 1948 році. На честь неї і була обрана дата для цього свята. Осіб, що займаються наведенням на планеті порядку в сенсі збереження та підтримки громадської безпеки , називають «блакитними касками». Сьогодні учасниками таких місій є не прості піші патрульні, які з автоматом в руках стежать за порядком.

Сучасні миротворці — це загони професійних військових, які використовують у своїй роботі саму високотехнологічну базу, щоб забезпечити дотримання режиму припинення вогню конфліктуючими сторонами. Вони допомагають відновлювати кордони незалежних держав, є важливими дійовими особами на територіях, багато років схильних до збройних конфліктів - це Афганістан, Ліберія, Кот-Д'Івуар, Гаїті, Бурунді, Судан, Чад, ЦАР, ДР Конго, Лівія, Малі та інші подібні країни. Також військовослужбовці у блакитних касках та їх цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння населення, підтримують заходи з повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

Ця безцінна робота пов’язана з ризиком. Сьогодні у 18 операціях, керованих Департаментом операцій з підтримки миру, служать більше 72 000 військовослужбовців і 15 000 цивільних осіб, і, таким чином, Організація Об'єднаних Націй є найбільшою в світі багатосторонньою організацією, що вирішує завдання постконфліктної стабілізації.

В Україні Міжнародний день миротворців встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 квітня 2003 року № 374/2003 і відзначається щорічно 29 травня, а згідно з прийнятою 21-го травня 2013 року Постановою Верховної Ради України № 1165 «Про встановлення Дня українських миротворців", українські миротворці мають всі підстави на своє власне професійне свято, яке відзначатиметься 15-го липня.

Україна приймає досить активну участь в операціях, спрямованих на збереження і підтримку світової безпеки. Це простежується протягом всієї історії вітчизняних миротворчих сил. У березні 1992 року українські «блакитні каски» відправилися в колишню Югославію, де увійшли за рішенням Верховної Ради України до складу сил ООН. Починаючи з 1992 року в військових операціях взяло участь 37 000 українських військовослужбовців, 50 з них – загинуло. Тих миротворців, що склали в буквальному сенсі голови на поле своєї діяльності, нагороджують посмертно. Для цього ООН заснувала спеціальну медаль Дага Хаммаршельда. Так вона була названа на честь другого Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй , який загинув у 1961 році, під час здійснення миротворчих операцій в Конго.

На теперішній час Збройні сили України беруть участь у 3 миротворчих операціях (Косово, ДР Конго, Кот-Дівуар). (Посилання на відеоролік «Українські миротворці в найгарячіших точках світу»  

За зразкове виконання миротворчих завдань тисячі наших військових були нагороджені медалями ООН “За виконання завдань з підтримання миру” та НАТО “За участь у миротворчій операції в регіоні конфлікту”, “За службу у Боснії та Герцеговині”, “За службу у Косовому”. Понад 150 військовослужбовців, що проходили службу у миротворчих підрозділах ЗС України, нагороджено державними нагородами, ще 10 тисяч - відзнаками Міністерства оборони України. Патріотизм та мужність українських миротворців, їх високий професійний рівень, самовіддане ставлення до виконання державних завдань здобувають гідну оцінку в Україні та світі.

 

Просмотров: 433 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Е-School
Захист прав дитини
-->
Поради психолога
Інклюзивна освіта
«Гаряча» лінія
EU портал
Календар
«  Май 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright Volodarsk-zosh2 © 2024
Создать бесплатный сайт с uCoz