Главная | Регистрация | Вход | RSSЧетверг, 18.04.2024, 14:30

Е-щоденник
ЗНО
Нац.-патр.вих.
Меню сайту
Небезпечні знахідк
Досвід гімназії
Атестація гімназії
Главная » 2020 » Январь » 24 » Твоє здоров’я - в твоїх руках
20:28
Твоє здоров’я - в твоїх руках

Цікаво знати факт, що привезений до Європи з Америки тютюн спочатку приживався погано. Щоб збільшити його продажі, торговці говорили про користь куріння для здоров’я тіла і духу. Їх підтримували лікарі та священнослужителі: може, через переконання, а може, і за хорошу винагороду. Вважалося, що тютюном можна вилікувати близько 40 захворювань, а крім того – вигнати нечисту силу.

Сигарети, як і раніше, входять до числа найпопулярніших товарів у світі.

Куріння систематично викликаючи в головному мозку стан збудження (тільки на це звертають увагу, вважаючи, що сигарета піднімає настрій і додає енергії), може привести до ослаблення гальмівного процесу, що веде до значного зниження розумової діяльності.

Англійське прислів'я говорить: «Курці впускають ворога в свої вуста, який викрадає їх мозок».

«Тютюн, від якого я відмовився вже кілька років, на моє переконання, разом з алкоголем є найнебезпечніший ворог розумової діяльності.» Дюма А.

Знаменитий А.Алехін чемпіон світу з шахів писав, що тільки коли він відучився від пристрасті до тютюну, тоді і отримав світову першість.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.Під впливом куріння послаблюється увага, різко знижується здатність до рахунку, значно погіршується пам'ять.

Нікотин є наркотиком – саме він викликає пристрасть до тютюну і є однією з найнебезпечніших рослинних отрут.

Мова статистики: Куріння – найбільш поширена звичка, яка руйнує здоров’я людини і впливає на її подальші успіхи. За статистикою на нашій чудовій планеті Земля палить близько 1,3 мільярда людей. Кожний десятий дорослий помирає через тютюн. Щороку 5 мільйонів людей вмирає від куріння, з них – більше 600 тисяч – це пасивні курці.У нашій державі нікотин щодня забирає життя 1 тисячі людей.

Статистика свідчить про те, що куріння є одним із найстрашніших вбивць людини.

В Україні щоденно курять 42% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, а серед молоді – 45% юнаків та 35% дівчат. Всього в Україні є майже 6,2 мільйонів активних курців, а це одна третина працездатного населення.

Ми займаємо 17 місце у світі за кількістю тих, хто курить. Особливо сумна статистика серед молоді: маємо друге місце у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курить більше 30% юнаків і дівчат.

За кількістю викурених сигарет на одного громадянина (2500 – в рік, 7 – на день). Україна займає теж друге місце.

Всесвітній банк визначає, що збитки економіки в Україні від куріння становлять близько 2 мільярдів доларів на рік.

Шкода від куріння для здоров’я людини:

  • закупорюються судини, що викликає серцеві напади та інсульти;
  • виникають ризики захворювання органів дихання: бронхіти, емфізема, пневмонія;
  • тютюн і тютюновий дим викликає ріст ракових пухлин. Доведено, що у 90% випадків тютюн є причиною смертності від раку легень;
  • під впливом куріння падає зір;
  • шкіра людини, яка палить, старіє швидше, ніж у тих, хто не курить.

У курців з’являється синдром «тютюнового обличчя»: обличчя блідо-сіре, більш виражені зморшки, жовтіють зуби:

  • погіршується психічне здоров’я. Курці дратівливі, погано харчуються, погано сплять;
  • куріння забирає час (10-15 діб на рік) та гроші – до 1000 гривень на місяць;
  • зменшується працездатність;
  • фізична і психічна залежність від нікотину розвивається дуже швидко;
  • розвивається безпліддя, імпотенція.

Через курців рак легенів, який займав в статистиці початку минулого століття останнє місце, перемістився на друге в світі, а рак шлунка (внаслідок ковтання отруйної слини) - на третє...

За даними ВООЗ - кожна п'ята людина в світі вмирає від тютюнопаління. А 30% звертаються за медичною допомогою, мають захворювання, викликані тютюнопалінням. Щорічно від причин, пов'язаних з тютюнопалінням, помирає понад 400 000 осіб! Це всього лише в 10 разів менше, ніж щорічно гинуло у Другій Світовій війні, тобто війна з метою масового знищення людства всього лише в 10 разів ефективніше «невинного» тютюнопаління!

Кожні 6 секунд у світі помирає один “справжній” курець. А кожен рік – 600 тисяч пасивних, які ніколи не торкалися до тютюну, а просто дихали сигаретним димом. Але незважаючи на всі законодавчі заборони і вмовляння лікарів, в світі, як і раніше, палять більше ніж мільярд людей.

Грошей, витрачених на сигарети за 10 років, середньостатистичному українцю вистачило б на новеньку іномарку середнього класу: наприклад, на «Форд Фокус» або «Ауді А4». Прикро?

У Великобританії рекламу тютюну на ТБ заборонили в 1965 році, в США – в 1970-му.

Затягуючись сигаретним димом, ми впускаємо в свій організм:

  • свинець,
  • формальдегіди,
  • чадний газ,
  • миш’як,
  • синильну кислоту
  • і ще більш ніж 40 сполук, багато з яких сприяють появі злоякісних пухлин.

Купити сигарети в Японії можна тільки з 20 років. В інших країнах діє обмеження з 18-ти.

В США найбільш збалансована кількість курців серед жінок і чоловіків: це співвідношення приблизно рівне, але чоловіків все-таки більше. А ось в ісламських державах палять 44% чоловіків і лише 4% жінок.

Купуючи “легкі” сигарети, курець завдає собі нітрохи не менше шкоди, а іноді й більше. Адже він відчуває тютюновий голод і біжить в курилку набагато частіше, ніж любитель більш «міцних» сигарет.

Курільщік не доживає 12-17 років до природної смерті.
Курці в 20 разів частіше хворіють на рак, ніж некурящі.
Температура палаючої сигарети близько 300 °, а при затягуванні, близько 1000 ° С.

Викурювання однієї сигарети, приблизно, за 20 затяжок, тобто близько 20 разів з кожною новою сигаретою обпікаються слизові оболонки рота і горла, а також, емаль зубів. При цьому, вони обпікаються канцерогенними речовинами, вугільним пилом і розпеченим аерозолем тютюнового дьогтю.

Якщо розправити людські легені в одну площину, виявиться, що вони мають площу близько 100 кв. метрів. Ця площа необхідна для повноцінного поглинання кисню. Але саме він і згорає в сигареті!

У легені, замість нього, потрапляє в газоподібному і аерозольному вигляді:

  • оксид вуглецю,
  • амоній,
  • ціаністий водень,
  • ізопрен,
  • ацетальдегід,
  • акролеїн,
  • нітрозодіметіламін,
  • і ще близько 56 найменувань шкідливих і отруйних речовин і з'єднань.

Дія тютюнового нікотину на передачу електричного імпульсу з нерва на м'яз в науковій медичній літературі порівнюється з дією знаменитої отрути «кураре», паралізуючого м'язову систему організму.

Невеликі дози нікотину штучно підвищують артеріальний тиск, який організм намагається нормалізувати уприскуванням в кров відповідних гормонів і зменшенням пропускної спроможності капілярів серцево-судинної системи. На це курець відповідає новою порцією нікотину, яка перевищує гранично допустиму для здорового організму норму, що призводить до пригнічення психіки, гормональної і серцево-судинної систем організму. Стінки кровоносних судин від екстремального стиснення і розширення спочатку втрачають пружність, а потім, стають крихкими і лопаються. Виникають тромбоз кровоносних судин, тромбофлебіт, ракові пухлини.

Облітеруючий ендартеріїт - це ураження кровоносних судин в ногах курця. Нікотин звужує просвіт артерій (облітерація). Порушується доступ кисню і харчування до тканин ніг, в результаті чого вони відмирають від елементарної гангрени!

Курець - вбивця себе і своїх близьких. Вбивство починається із знищення сперматозоїдів у чоловіків і яйцеклітин у жінок і закінчується збоєм імунної системи, як дорослих, так і зародка немовляти, який по нещастю виявився дитиною нікотинових наркоманів.


Палаюча сигарета є унікальною хімічною фабрикою, що виробляє більше 40 канцерогенних речовин (збудників ракових пухлин).

«Матебремнік» - це дитина, що стала нікотиновим наркоманом в утробі курящої матері. Через кілька годин після народження вона починає відчувати наркотичні «ломки». Щоб зняти «абстинентний синдром» (наркотичні «ломки») і тремор (тремтіння рук), лікарі змушені додавати нікотин їй в кров! Як правило, такі діти полудебільні, відстають від однолітків у зростанні, страждають пороками серця і стають наркоманами відразу після того, як навчаться самостійно добувати собі наркотики.

Курці (як батько, так і мати) мають право зачати дитину не раніше, ніж через 4 роки після повної відмови від тютюну, тому що повна зміна м'яких тканин людського організму, отруєних тютюновими наркомісткими отрутами, відбувається не раніше, ніж за 3,5-4 роки.

Природу не обдуриш! Ось яскравий приклад з п'явками - коли вони добре присмокталися - п'явки через хвилину після початку куріння - відскакують від тіла і корчаться в болісних судомах!
Нікотин, введений в організм кролика, викликає зменшення його яєчок і загибель сперматозоїдів. Те ж саме відбувається у чоловіків, які палять.У 10 випадках із 100 - причиною імпотенції є куріння. Після припинення куріння, статеві функції, в основному, відновлюються.

Зараз 25-річних дівчат однолітки називають «бабами». У цьому є своя правда, тому що коли палять дівчата і жінки, то вони швидко старіють. У них наступає передчасне статеве в'янення.

Якщо майбутня мати закурила або хтось покурив в її присутності, це призводить до почастішання серцебиття плода.Сьогодні тільки ледачий акушер не попереджає вагітну жінку про шкоду куріння для плоду. А ось на початку минулого століття тютюн навіть прописувався майбутнім мамам – щоб вони не набирали зайвих кілограмів.Тютюновий дим знижує надходження кисню до тканин і органів тіла дитини. Зменшується плацентарний кровотік і надходження кисню в мозок дитини...

У жінок, що палять - викиди і мертвонародження зустрічаються в 2-3 рази частіше, ніж у некурящих, а народжені немовлята є дебілами, в кращому випадку, полудебіламі.

Оригінальне визначення людини, дав натураліст Карл Лінней. Його запитали одного разу: куди б він помістив у своїй системі людину? Карл Лінней, не замислюючись, відповів: «Тварина двонога, без пір'я, що курить».

 

100 викурених сигарет за ступенем токсичності прирівнюються до 1 року роботи на шкідливому виробництві, за що передбачена безкоштовна видача молока і додаткова відпустка.

На одній із доповідей президент Американського онкологічного товариства заявив: «Виженіть куріння, і ви уникнете 15-20% всіх смертей від раку в Америці і в інших країнах».

Ми протестуємо проти отруєння навколишнього середовища різними підприємствами. А як курці паскудять на планеті? За даними американських досліджень, людство викурює щорічно 12 більйонів папірос і сигарет. При викурюванні цигарок і сигарет залишаються недопалки.

 

Так ось - загальна їх маса щорічно складає 2 520 000 тон. Порядку 70 тисяч тонн щодня.

Щорічно курці отруюють атмосферу:

  • 720 тоннами синильной кислоти,
  • 384 000 тоннами аміаку,
  • роблять глобальні викиди нікотину - 108 000 тонн;
  • тютюнового дьогтю, в якому десятки різних канцерогенів - 600 000 тонн,
  • більш 550 000 тонн чадного газу
  • і безліч інших компонентів тютюнового диму.

Куди там мільйонному промисловому місту!

Для вирощування тютюну використовуються найкращі та родючі землі, на яких можна і потрібно вирощувати найцінніші сорти фруктів і овочів, чого ми через тютюн не робимо! Щоб зелений тютюновий лист мав жовте забарвлення, йому необхідна постійна висока температура.

Підраховано: сушка тютюнового аркуша, достатнього для приготування 300 штук сигарет, обходиться в одне зрубане дерево. Але якщо з такою інтенсивністю буде вирубка лісів - легкі планети - чим будуть дихати наші діти і внуки?

У книзі «В полоні ілюзій» академік Ф.Г.Углов пише: «На початку вісімдесятих років тютюновою промисловістю в нашій країні було випущено 378,5 мільярдів сигарет. На їх виробництво витрачено близько:
• 19 тисяч тонн ромової есенції,
• 30 тисяч тонн меду,
• 700 тонн м'ятного масла,
• 70 тисяч тонн паперу вищої якості,
якої вистачило б для видання бібліотеки Життя Чудових Людей з 1000 томів накладом по 150 тисяч примірників кожного тому!
З кожних 205 осіб, які помирають від інфаркту у віці до 44 років, тільки двоє ... не курці!

Всесвітня організація охорони здоров’я у 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day).

 

По всьому світу проводяться потужні антитютюнові кампанії, але, на жаль, ніде в спецлітературі в розділі «Тютюнопаління» ви не знайдете глави «Лікування». Немає чітких рекомендацій. І якщо якийсь засіб або методика позиціонують як «100-відсотковий ефект в лікуванні тютюнової залежності» - це обман. Лікування завжди підбирається індивідуально!

 

Будьте здорові та обирайте здоровий спосіб життя!!!

 

 

Просмотров: 377 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Е-School
Захист прав дитини
-->
Поради психолога
Інклюзивна освіта
«Гаряча» лінія
EU портал
Календар
«  Январь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright Volodarsk-zosh2 © 2024
Создать бесплатный сайт с uCoz