Главная | Регистрация | Вход | RSSПятница, 29.03.2024, 10:27

Е-щоденник
ЗНО
Нац.-патр.вих.
Меню сайту
Небезпечні знахідк
Досвід гімназії
Атестація гімназії
Главная » 2020 » Май » 29 » Всесвітній день без тютюну
20:05
Всесвітній день без тютюну

31 травня в усьому світі проводять міжнародну акцію, спрямовану на боротьбу з курінням, – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був проголошений у 1987 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з метою привернення уваги до розповсюдження у світі тютюнокуріння і його негативного впливу на здоров’я і тривалість життя людей.

У сучасному суспільстві паління є поширеною звичкою серед різних груп населення, в тому числі серед жінок, підлітків і навіть дітей. За даними ВООЗ, у світі від захворювань, пов’язаних з палінням тютюну кожні 6 секунд помирає одна людина, а щорічно з цієї причини вмирають близько 5 мільйонів чоловік. 110 тисяч таких смертей приходиться на Україну. В Україні тютюнопаління є причиною кожного п’ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років.

Чи знаєте ви, що?...

- Куріння цигарок – це єдина причина смерті, якій можна запобігти в нашому суспільстві.

- Кожна цигарка містить 10 концерогенних речовин, що спричиняють рак легенів.

- Легені людини, яка випалює пачку цигарок на день у продовж року, наповнюються літром смоли.

- Кожна випалена сигарета скорочує життя людини на 14 хвилин.

- Куріння може бути як фізичним (потребує організм ), так і психологічним (звичка , від якої важко відмовитися) наркотиком.

- 90% курців визнають те, що вони хотіли б покинути курити.

- Фізичні вправи не сприяють ліквідації негативних наслідків куріння.

Про тютюн та куріння.

Куріння справедливо називають епідемією людства, яка не припиняється. До середини минулого століття тютюн вживали переважно чоловіки. У наступні десятиліття до цього захоплення чоловіків почали приєднуватися жінки, молоді люди, підлітки і навіть діти.

Дослідження в багатьох країнах засвідчили, що куріння значно помолодшало і темп росту вживання тютюну дівчатами відбувається швидше, ніж в юнаків. Підчас опитування тільки 7% курців вказали на те, що вони можуть обійтися без цигарки. Для решти цигарка – насущна проблема, і якщо позбавити їх цього задоволення, то у них змінюється навіть психіка: вони стають агресивними, роздратованими, нервовими.

Головним діючим складником тютюну є нікотин. Цей алкалоїд уперше в чистому вигляді виділили німецькі вчені 1828 року. хімічному чистому вигляді нікотин виглядає як прозора, масляна речовина з пекучим присмаком. Саме такий смак відчуває курець, коли докурює недопалок де осідає нікотин. У фільтрі цигарки нагромаджується така кількість нікотину, якої досить, щоб убити мишу. Нікотин – надзвичайно сильна отрута, він діє на нервову, серцево-судинну та дихальну системи, систему травлення.

Куріння шкідливо впливає на центральну нервову систему, що позначається на життєдіяльності всього організму. Розвиваються стійкі вегетативні неврози, що супроводжуються головним болем, шумом у вухах, запамороченням. Людина постійно перебуває у пригніченому настрою, вона втрачає сон і апетит. Тютюнова отрута руйнує організм, завдає йому непоправної шкоди.

Тютюновий дим також подразнює дихальні шляхи. Наслідком чого є кашель, який посилюється вранці, появляється харкотиння брудного кольору. Поступово розвивається хронічний бронхіт. Куріння часто викликає розвиток виразкової хвороби, чому сприяють постійне підвищення кислотності шлункового соку і порушення кровопостачання стінок шлунка внаслідок звуження судин.

Особливо негативно паління впливає на жінок. Відомо, що жіночий організм дуже сприятливий для таких поганих звичок, як куріння і вживання алкоголю. Існує сумна статистика, згідно з якою серед 100 новонароджених малят, матері яких під час вагітності палили, четверо помирають протягом першої доби після народження.

Основна мета відзначення Всесвітнього дня без тютюну – захистити теперішнє та майбутнє покоління не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, але також і від соціальних, екологічних та економічних наслідків вживання тютюну.

Пам’ятайте! Найкращий спосіб уникнути тютюнової залежності, взагалі не починати курити! Бережіть себе та своїх близьких!

Просмотров: 341 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Е-School
Захист прав дитини
-->
Поради психолога
Інклюзивна освіта
«Гаряча» лінія
EU портал
Календар
«  Май 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright Volodarsk-zosh2 © 2024
Создать бесплатный сайт с uCoz